miercuri, 23 decembrie 2009

In vremea comunismului


Roxana Moldovan

cl. a VIII-a B Sc.gen. “Radu Popa”

Comunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe notiuni : un anume sistem social , o ideologie care provoaca acest sistem social , sau o miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem .

In mintea noastra , a tinerilor, exista atatea denumiri pentru perioada comunismului pe care noi nu o cunoastem numai din povestirile parintilor , bunicilor , din carti ori participand la un studiu care ne-a ajutat sa ne formam o proprie opinie in legatura cu acest subiect.

In urma studiului efectuat am aflat faptul ca oamenii in timpul comunismului nu au trait prea bine deoarece , oricare om trebuia sa munceasca . In urma eforturilor pe care le faceau la munca , muncitorii nu primeau bani multi si din acest motiv nu erau multi oameni bogati , majoritatea fiind saraci .

Nicolae Ceausescu era conducatorul Republicii Socialiste Romania din anul 1965 . Din acel an a inceput chinul pentru poporul roman . Nicolae Ceausescu a dorit sa scape poporul Roman de datoriile sale fata de alte tarii , asftel mare parte din ce se producea in interiorul tarii era transportat celorlalte tari pentru a scapa de datorii. Nu exista nici un transport de la alte tari si din aceasta cauza oamenii ramaneau cu o mica parte din ce se producea in interiorul tarii . Ei primeau mancare cu portia . Stateau la cozi pentru mancare ore in sir si erau zile in care se termina mancarea si trebuiau sa rabde foame.

Oamenii munceau in fabrica iar dupa aceea trebuiau sa mearga pe camp . Nu aveau program la televizor decat cateva ore pe zi si in acele ore aparea la televizor numai Ceausescu si sotia sa , iar pentru copii ceva desene animate foarte slabe .

In unele case nici lumina nu exista copiii invatau la lumina lumanarii . Scolarii erau obligati sa poarte uniforma si tricolorul . Inaintea primei ore de curs ei trebuiau sa cante imnul .

Drepturile era drepturi , trebuiau respectate de toata lumea . Daca un om nu-si exercita drepturile era luat de militie si apoi sanctionat .

Oamenii au suportat toate acestea pana in ziua revolutiei din 22 decembrie 1989 cand s-au adunat toti si au pornit catre primarii revoltandu-se , alaturi de oameni a fost si militia astfel in acea zi comunismul impreuna cu Ceausescu au cazut . In data de 25 decembrie 1989 Ceausescu impreuna cu sotia sa Elena au fost condamnati la moarte si executati la cateva minute dupa pronuntarea sentintei .

Din punctual meu de vedere era foarte greu pe vremea aceea dar si in zilele noastre sunt multe lucruri rele : increderea in persoana de langa noi in vremea noastra este foarte inselatoare la fel cum era si pe vremuri . Totusi atunci se respectau drepturile dar acum nu se mai respecta . Democratia din zilele noastre este o democratie manipulanta nicidecum una cinstita .

Desi oamenii traiau greu in vremea comunismului ei au fost obligati sa construiasca o multime de blocuri de locuinte, fabrici, uzine poduri, sosele,canale.Toate acestea s-au deteriorat in toti acesti ani ,iar cei ce au venit la putere nu au putut sa intretina si sa repare toate acestea .

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Blogeri tineri

Contor



widgeo.net

 
Tree Hearts Blogger Template