miercuri, 23 decembrie 2009

Elev în comunism

Nu doar o data am auzit persoane nostalgice care sa puna faimosul verdict: „Inainte era mai bine!”.Ei sunt aceia care si-au trait tineretea in comunism, acea perioada insemnand pentru ei cei mai frumosi ani, in care s-au distrat copios,avand amintiri frumoase din studentie,liceu si chiar din scoala generala.

Pentru mine, eleva nascuta în 1993, comunismul nu-mi poate trezi nici nostalgie, dar nici bucurie. Greu de imaginat,dar totusi ma multumesc cu faptul ca imi pot potoli curiozitatea din povestile acestor persoane care ma fac chiar si pe mine sa ma imaginez cum as fi fost cu 20 de ani in urma,fara calculator, internet, mobil si fara toate echipamentele de ultima generatie din prezent si gandindu-ma mai bine poate n-ar fi fost asa de rau ,iar acei oameni poate chiar au dreptate cand spun ca era mult mai bine in comunism.

Educatia data elevilor era foarte severa, deoarece securitatea era tot timpul pe langa elevi si le urmareau actiunile, astfel la cea mai mica greseala, cuvant rostit gresit, o injuratura sau o ofensa la adresa tovarasului Ceausescu, erau sanctionati.

Inca de mici, copiii deveneau ,,soimii patriei”, apoi pionieri, ,,utecisti”, participand la diversele manifestari dedicate Partidului Comunist si conducatorului acestuia. Elevul in perioada comunista se numea pionier. Acesta era un membru al organizatiei elevilor de 7-14 ani, care, avea ca scop educarea comunista a elevilor. Pionierul participa la evenimente organizate in cinstea pardidului comunist sau a cinsti venirea tovarasului Nicolae Ceausescu in orasul lor.

Din primele zile de scoala pionierii veneau plini de voiosie in a descoperi noi taine. Scoala se facea in general de luni pana sambata, avand sase ore pe zi. Materiile erau diversificate, avand matematica, romana, chimie, fizica, dar si economie politica si socialism stiintific, si obligatoriu rusa. Manualele erau de tip unic si nu trebuiau cumparate.
Desigur era foarte important ca fiecare pionier sa aiba in permanenta cu el carnetul de elev, iar pierderea acestuia avea in consecinta sanctionarea elevului pierzator. Avand acest carnet, elevului ii venea datoria de a-l arata profesorului si parintilor pentru a lua la cunostiinta notele sale.
Orele lasate ca timp liber de azi, pe vremea comunismului erau prilej de a invata inca o meserie sau o activitate prielnica vietii, dar oricat de solicitati erau,tot isi faceau timp liber sa citeasca cu sufletul la gura aventurile ,,Ciresarilor’’, Jules Verne. Aveau program la TV doua ore pe zi de la ora 20 la ora 22,dintre care o ora se povestea despre ce mai facuse tovarasul Ceausescu.Ei mai urmareau cate un episod din ,, Toate panzele sus’’ , ,, Pistruiatul’’, ,,Roscovanul’’, sau ,,Racheta albă’’."

Pe atunci, ca si acum in unele scoli si licee, elevii aveau uniforme,dar care erau obligatorii ceea ce nu se poate despre uniformele din ziua de azi, deoarece de multe ori cuvantul ,,obligatoriu'' nu are acelasi sens ca si in dictionar pentru unii elevi care sunt prea dornici sa se afirme .La inceputul fiecarui an scolar, marea preocupare a parintilor era aceea de a cumpara uniforma scolara pentru copii. In afara de carti, care erau oferite gratuit, toate celelalte lucruri necesare unui scolar trebuiau cumparate: caiete, rechizite, ca si astazi de altfel.Parintii erau nevoiti sa cheltuiasca destul de mult la începutul fiecarui an scolar pentru rechizite.De multe ori, avand nevoie de un salariu de 2.000 lei,pentru a achizitiona toate lucrurile de care avea nevoie copilul pentru şcoala.
Uniforma era compusa din cravată rosie de pionier cu inel sau nod, poate ca era incomoda dar era rau fara ea. Daca se intampla sa vezi pe cineva fara cravata rosie ,insemna ca facuse ceva rau si i se luase cravata pentru ca era recalcitrant. Sosete trei sferturi cu pampoane, sarafane si fuste plisate bleu-marin, uniforme scolare cu matricola prinsa cu ata, cu capse sau cum avea inspiratie mama fiecaruia, penare din lemn, bentita alba regulamentara si nelipsitul portret al tovarasului pe primele pagini ale tuturor manualelor.

Ei treceau printr-un control riguros inainte de a intra la ore,iar profesorii de serviciu ramaneau afara, in pauze, pentru a preintampina orice incidente. Fiecare elev, la absolvirea a 12 clase, avea asigurat un loc de muncă, iar atat fetele, cat si baietii faceau armata in timpul facultatii. Pe langa asta, elevii de liceu erau, in mod obligatoriu, dusi sa desfasoare activitati agricole pe terenurile patriei. Pentru multi, aceste activitati erau unele dintre cele mai neplacute amintiri,pentru ca la inceput cand au auzit ca vor fi dusi la cules de mere,porumb,cartofi sau de morcovi au fost entuziasmati ca vor scapa de scoala si se vor distra,insa cand au vazut ca erau treziti la 7.00 dimineata si dusi pe camp, mai ales ca era si frig, fiindca era toamna, si-au dat seama ca nu e nicio distractie si ca trebuiau sa munceasca pe branci. Niciun elev nu era scutit de la muncile acestea si fiecare avea o anumita norma de realizat, iar daca nu si-o indeplinea, era tras la raspundere de tovarasii profesori, de fata cu ceilalti.

Invatamantul in perioada comunista avea ca scop formarea caracterelor si personalitatilor copiilor cat mai corecte, si neintrerupte de esecuri. Ca urmare nu era admis ca unul dintre elevii patriei sa pice vreun examen,regula fiind ca partidul nu educa oameni lenesi.
Pentru acele persoane pe care le-am amintit si mai sus,ce au avut parte de o mica experienta in acea perioada o regreta si din pricina faptului ca tinerii din ziua de azi nu se mai comporta si nu mai au aceleasi teluri ca ,,pionierii” de altadata...





Eleva:Siminiceanu Roxana
Colegiul National ,,Mircea Eliade''
Clasa a X-a C

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Blogeri tineri

Contor



widgeo.net

 
Tree Hearts Blogger Template