miercuri, 23 decembrie 2009

Elevul comunist si elevul de acum

Mereu cand vorbim despre o persoana sau o situatie o facem prin comparatie, spunand ce credem noi ca este bine si ce credem ca este rau referitor la persoana, situatia respectiva.
Eu am incercat sa fac comparatia din cele auzite de la parinti, bunici, prieteni pentru ca nu am trait in acea perioada ,cele povestite sunt rezultatul imaginatiei mele si poate nu surprind realitatea in totalitate.
Elevul– copilul care invata sa devina adult. El merge la scoala pentru a invata ce este viata , cum trebuie sa ne luam inima in dinti si sa trecem prin viata cu capul sus. Copii fiind avem nevoie de modele, deosebirea intre noi si parintii nostrii este faptul ca ei aveau un singur model: ,,tovarasul Ceausescu” iar noi ne putem alege orice model pe care dorim sa-l urmam, cum vrem sa fim ca viitori adulti. Prima impresie este foarte importanta, dar de multe ori conteaza sa fii sincer: elevul comunist era mereu ,,perfect” dar o facea din obligatie: uniforma, prezenta la ore ,benditele la fetite , temele facute de acasa, toate acestea erau respectate cu strictete pentru ca altfel erai grav pedepsit fiind mereu recunoscut si pe strada dupa numarul de inmatriculare. Elevul de acum nu atinge perfectiunea si poate ca nu mai avem aceleasi rezultate si elevii brilianti sunt specii pe cale de disparitie dar sistemul actual este mult mai dificil .
Un lucru de apreciat la elevul comunist este faptul ca exista respect atat pentru cei mari cat si pentru cei de varsta lor . In zilele noastre , respectul este ceva ce lipseste eleviilor si poate se datoreaza si faptului ca acum , spre deosebire de perioada comunista , avem toata libertatea din lume si cum avem voie sa spunem tot ceea ce gandim , respectul dispare pentru ca elevul crede ca el are mereu dreptate.
Poate ca este amuzant pentru noi ,, copilul lui mama” faptul ca parintii nostrii practicau munci patriotice , dar pentru ei era distractiv si stiau cum sa transforme acesate situatii plictisitoare in sansa de a-si face noi prieteni.
Nu e bine nici prea mult si nici prea putin , ceea ce insemana ca este la fel de rau ca ei se uitau cu restrictie la televizor si ascultau doar ceea ce vroia tovarasul dar este grav si faptul ca noi avem acces la prea multe informatii inca de mici copii pentru ca suntem ca si fortati sa devenim adulti cand avem minte de copil.
Din cele povestite am realizat ca copilaria lor era mai dulce si poate ca apreciau fiecare lucru marunt ca : bomboanele si bananele verzi de craciun . Noi nu ne mai multumim cu nimic si putini sunt cei care apreciaza sacrificiile parintilor pentru a ne darui noua cele visate.
Parintii nostri mereu spun ca invatau la lumanare, sufereau de foame si frig si chiar daca aveai bani nu aveai ce cumpara , dar ei beneficiau de un sistem de invatamant mai bun , se puteau juca linistiti in fata blocului nu era atata violenta si parintii lor nu se temau ca ar putea fi rapiti . Noi suntem nevoiti sa ne maturizam la o varsta frageda , si poate nu practicam munci patriotice dar multi adolescenti muncesc pentru a avea bani de scoala .
Poate ca ei au avut o copilarie colorata pe cand noi stim doar ce inseamna calculator, televizor si nu mai scriem temele de mana , in curand vor disparea caietele pentru ca in ziua de azi poti face orice prin intermediul internetului.
Parerile sunt impartite , unii spun ca daca ar trebui sa aleaga ar alege din nou perioada comunista,altii au ochii inlacrimati doar cand isi amintesc de acele vremuri ingrozitoare -zic ei . Fiecare lucru are parti pozitive si parti negative. Concluzia mea este ca fara sa realizam situatiile noastre si cele ale parintiilor se aseamana foarte mult si in fiecare lucru din prezent regasim aceiasi situatie din trecut , putin diferite pentru ca vremurile s-au schimbat dar cum ei se bucurau de simplele lucruri asa ne bucuram noi de tehnologia sofisticata in viziunea lor si obisnuita pentru noi.
Elevul comunist si cel de acum sunt atat de diferiti dar totusi atat de asemanatori…



Chituta Madalina , clasa a X –a C, Colegiul National ,,Mircea Eliade”

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog

Blogeri tineri

Contor



widgeo.net

 
Tree Hearts Blogger Template